6+1 látnivaló Mohácson, a történelem és hagyomány városában

6+1 látnivaló Mohácson, a történelem és hagyomány városában

Azoknak a vendégeinknek, akik hosszabb időre érkeznek Harkányba, mindenképp javasolni szoktuk egy jó mohácsi kirándulás beiktatását a programba.

Ha valaki szerelmese a néphagyományoknak, a folklórnak, a történelemnek, a hangulatos ünnepségeknek, az garantáltan mindent megtalálhat Duna utolsó nagy hazai kikötővárosában.

A méltán világhírű busójárást 2009-ben az UNESCO felvette az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára, és bár mi is ezzel fogjuk kezdeni a sort, higgye el, nem csak emiatt érdemes ellátogatni Mohácsra.

1. Ami mindenkinek eszébe jut Mohács kapcsán: a busójárás

Ami mindenkinek eszébe jut Mohács kapcsán: a busójárás

Ha valamiről igazán híres Mohács (az 1526-os csata mellett) az a hosszú szőrű állatok bundájába üldözött, maszkos télbúcsúztatók-tavaszköszöntők felvonulása - vagyis a busójárás.

Vannak olyan nagy ünnepségek, amikben legalább egyszer mindenkinek részt kell vennie, és ilyen Mohács több évszázados hagyománya is.

Segítsen elűzni a telet, és üdvözölje a természet megújulását egy nagy, színes, zajos mulatsággal, úgy, ahogy az már évszázadok óta történik Mohács vidékén.

És bár busójárás csak egyszer van egy évben, ez nem jelenti azt, hogy máskor ne lehetne megismerkedni ennek a páratlan eseménynek a részleteivel:

2. Busóudvar és Busóház – egyszóval minden, ami busó

Az Eötvös utcában található Busóudvar egész évben várja a látogatókat, hogy megmutasson mindent a busójárás történetével, valamint helyi kézművesek ehhez kapcsolódó munkájával kapcsolatban, míg a Kossuth utcai Busóház panoptikumában egy 20 tagú busócsoport életnagyságú mását is megtekinthetjük.

Ismerje meg, mint jelent a jankele, a busó-ágyú, hogyan és miből készülnek a félelmetes maszkok, hogy kicsoda Mata, és honnan származik egyáltalán ez a színes, egyedülálló hangulatú hagyomány.

3. Kanizsai Dorottya Múzeum Kiállítás és Látványtár

Maradjunk még mindig a busóknál egy kicsit, és látogassunk el a Kanizsai Dorottya Múzeumba, ahol nem akármilyen kiállítások várnak ránk.

A legrégebbi busómaszkok egész gyűjteményét tekinthetjük meg, de emellett kerámiák, különböző népviseletek, használati tárgyak, bútorok, és Mohács történelmének különféle emlékei mutatják be nekünk, hogyan is éltek Magyarország déli népei az utóbbi évszázadokban.

4. Mohácsi Történelmi Emlékhely

Mohácsi Történelmi Emlékhely

Forrás: intezet.nori.gov.hu

1526. augusztus 29. – ezt a dátumot mindenkivel megtaníttatják az iskolában, és ez az oka annak, hogy nem csak a vidám, színes, hangos busójárással jelent egyet Mohács.

Nagy történelmi eseményekre való emlékezés szintén fontos része akár iskolai, akár családi kirándulásoknak is, a Mohácsi Történelmi Emlékhely pedig a lehető legalkalmasabb helyszín erre.

A 8 hektárnyi természetvédelmi területen kialakított parkosított sírkert közel 1700 katona földi maradványait rejti, és a séták során megismerhetjük az itt zajlott csata részleteit, de nem a megszokott formában: a mozit, a digitális terepasztalt, és a korabeli fegyverek kiállítását egyaránt izgalmasnak találják majd fiatalabbak is idősebbek is.

5. Szent Miklós Vízi- és Taposómalom – betekintés a molnáréletbe

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom – betekintés a molnáréletbe

Forrás: kincsesbaranya.hu

Emlékezetes program lehet a nyaralás vagy kirándulás során egy igazi vízi- és taposómalom meglátogatása, ahol nem csak annyi a látványosság része, hogy körbe lehet járni az érdekes épületet.

A Szent Miklós malomban a mai napig ugyanúgy őrölnek, mint évszázadokkal ezelőtt: igazi malomkövekkel, és ezt a látogatók is kipróbálhatják.

De emellett megismerhetik a gabonaőrlés történetét és fejlődését egyenesen az őskortól kezdve, a malmok kialakulását, sőt még a zsákokról is össze tudtak itt hozni egy kiállítást – egyszóval minden, ami a malomiparral és a molnárélettel kapcsolatos, itt megtalálható.

6. Nepomuki Szent János Ünnepség – fények tánca a vízen

Szeretünk olyan látnivalókat mutatni, amiket szinte bármikor meglátogathatunk, de az egy évben összesen egyszer megrendezett Nepomuki Szent János Ünnepség olyan élményeket nyújt, amikről muszáj beszélni.

Nepomuki Szent János, a hajósok, halászok, és minden más vízen járó védőszentjének ünnepe évszázadokon át a hagyomány része volt, majd idővel eltűnt, és csak 1989 után került vissza újra régi helyére Mohács életében.

Egy igazi népünnepély ez, vízi koncertekkel, olyan egyedi látványosságokkal, mint az úszó gyertyák („jánoskák”) vízre bocsátása, és mindezt egy gyönyörű tűzijáték koronázza meg.

Páratlan élmény az egész családnak, ami minden év májusában rengeteg embert vonz Mohácsra és környékére.

+1 Kölkedi Fehér Gólya Múzeum

Kölkedi Fehér Gólya Múzeum

Végül pedig menjünk délre Mohácstól, de épp csak egy kicsivel kell elhagynunk a városhatárt, hogy megtaláljuk a Kölkedi Fehér Gólya Múzeumot, ami, ahogy a neve is mutatja, egyetlen madárfajnak szentelte teljes életét.

A fehér gólyák már évszázadok óta élnek együtt itt az emberekkel, így ennél tökéletesebb helyet nem is találhatnak azok, akik szeretnének mindent megtudni életmódjukról, fészkelési szokásaikról, táplálkozásukról.

De nem csak pusztán a madárbarátoknak jelenthet sokat a kiállítás, ugyanis a gólya rendkívül fontos és gyakori része a magyar népművészetnek, és ennek gyöngyszemei természetesen Kölkeden is megtekinthetők.

Ha tehát nem is egészen Mohácson van, a Fehér Gólya Múzeumot akkor is érdemes meglátogatni, ha már erre járunk – ezért kapta meg 6 pontos listánk +1-ik helyét.

Melyik szó hangzott el eddig a leggyakrabban?

Észrevette, hogy mi volt az a szó, ami folyton visszaköszönt a legtöbb látnivaló kapcsán?

Az „évszázadok” – és ez ragadja meg igazán Mohács lényegét: ez a történelem és a hagyományok városa, ami már több száz generációnak nyújtott otthont, és rengeteg nemzetiség tagját (magyar, sváb, sokác) fogadta be az évek során.

A magyar történelem viharai és a legvidámabb, legszebb ünnepségei is szervesen kötődnek ehhez a vidékhez, és pontosan ezért javasoljuk minden hozzánk érkezőnek, hogy látogasson el ide is.

Akár egy adott ünnepet, akár egy egész évben látogatható kiállítást nézett ki magának, a harkányi Baranya Hotel örömmel várja foglalását, hogy tőlünk indulva fedezhesse fel Mohács szépségeit.

Kérjen visszahívást itt!
Értesítést kérek akciókról, kuponokról hírlevél formájában! Köszönjük előre is a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.