7 tanösvény és túraútvonal, amit be kell járnia Harkány környékén!

7 tanösvény és túraútvonal, amit be kell járnia Harkány környékén!

Milyen egy igazán jó kirándulás?

  • Olyan vidékekre visz el minket, ahol korábban még nem jártunk.
  • Olyan látványt és élményeket ad, amikkel máshol talán nem találkozhatnánk.
  • Tanít valamit a világról, és segít kicsit jobban megismerni a természetet.
  • Olyan kihívásokat állít elénk, amiket leküzdve kellemes fáradtságot és elégedettséget érezhetünk.

Gyalogoljunk kilométereket, másszunk hegyeket, járjunk be egész erdőket – mindezt nem önmagában azért tesszük, hogy legyen okunk felhúzni a túrabakancsot.

Egy igazi túra az élményekről szól, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén pedig ezekből egyáltalán nincs hiány: barlangok, hegyek, völgyek, sűrű erdők, mindez tiszta levegővel, teljesen békés környezetben.

Ismerje meg a környék 7 csodás túraútvonalát!

Ismerje meg a környék 7 csodás túraútvonalát!

Beírni a GPS-be egy célállomást, vagy térképeket letölteni már mindenki tud, úgyhogy most elsősorban nem azt mutatjuk meg Önnek, hogyan lehet eljutni harkány környékének legszebb túraútvonalaihoz.

Inkább arra hívnánk fel a figyelmet, hogy MIÉRT érdemes ellátogatni ezekre a vidékekre!

Itt minden túra rejt magában egy kis pluszt a puszta a gyaloglás mellett: nézze meg, miket kínál Önnek a vidék 7 legérdekesebb túrája!

1. Kirándulás a harkányi kilátóhoz – bejárni és belátni a vidéket

Legyen az első célpontunk közeli, és látogassuk meg a harkányi hegytetőn található kilátót, ahonnan akár Pécsig is elláthatunk, vagy szó szerint átnézhetünk Horvátországba.

A viszonylag könnyű terepet azoknak is érdemes végigjárni, akik egyébként nem gyakorlott túrázók, de szeretik egy élvezetes kirándulással is kiegészíteni a nyaralásukat.

A 2,5-3 km egy részét akár autóval is megtehetjük, de a kilátóhoz már csak gyalogút vezet, úgyhogy egy kis séta mindenképp bele kell, hogy férjen – de higgye el, a látvány bőven megéri, hogy a hegyet tényleg a saját lábunkkal „győzzük le”.

2. A legendás Szársomlyó-hegy

A legendás Szársomlyó-hegy

Nem véletlenül említettük meg a Villányi-borvidék látnivalóit felsoroló cikkünkben külön a Szársomlyó-hegyet, hiszen minden évben rengeteg túrázó érkezik ide, hogy meghódíthassa a legendás hegygerincet.

A természet szerelmesei számára nem mindennapi élményeket tartogatnak azok a szakvezetéses túrák, amelyek során megismerhetik a hegy és a környék különleges növény- és állatvilágát.

A teljes túra nagyjából 3 óra alatt megtehető, kellemes fáradtságot és elégedettséget fog érezni az, aki a Szársomlyó-hegyről visszatér szállodánkba egy kis pihenésre.

3. Csodabogyó tanösvény – a templomtól a hegytetőig

A Siklós városához tartozó máriagyűdi templom hazánk egyik legfontosabb vallási zarándokhelye, és egyébként kiindulópontja is a környék vadregényes tájait bejáró Csodabogyó tanösvénynek.

A csodabogyó rajzát viselő facölöpök mellett haladva egészen a Tenkes-hegyen található kunyhóig jutunk, de ha már idáig eljöttünk, akkor mindenképp érdemes felmászni a hegy csúcsáig, nem csak természet szépsége, de az ott elénk táruló lélegzetelállító kilátás miatt is.

Az út során ismertető táblákról tanulhatunk 1-2 fontos dolgot a hely egyedi élővilágáról, amik a kicsiknek és a nagyoknak is felkeltheti az érdeklődését.

4. Kormorános-erdő tanösvény a Dráva partján

Kormorános-erdő tanösvény a Dráva partján

Ahogyan a neve is ígéri, kis szerencsével a Kormorános-erdő tanösvény bejárása során megfigyelhetjük a helyi kormorán kolóniát, de nem csak emiatt érdemes erre kirándulni.

A Dráva árterének egyedi élővilága a természet szerelmeseinek mindenképpen nyújt majd érdekességeket, a rövid tanösvény bejárása után pedig akár egy hosszabb pihenést is szervezhetünk, ugyanis, ha a vízállás megengedi, akkor a homokon akár napozni is lehet.

Fontos viszont, hogy fürdeni minden évszakban tilos a folyóban, ugyanis sodrása miatt életveszélyes!

Amit mindenképp vigyen magával az útra: szúnyogirtót, főleg a nyári-őszi időszakban, és távcsövet, a madarak megfigyeléséhez.

5. Boros-Dráva tanösvény – madárbarátoknak kötelező túra!

Érdemes a nagy sétát az előbb említett, mattyon található Madár Emlékparkkal kezdeni, ahol gyönyörű faragványokkal emlékeznek meg azokról a madárfajokról, amik már nem fészkelnek hazánkban.

Ezután a túra szólhat a még meglévő élővilág felfedezéséről a drávai holtágon: olyan ritka növényfajokat csodálhatunk meg, mint a tündérfátyol, vagy a fehér tündérrózsa, és olyan állatokkal találkozhatunk, mint a szárcsa és a törpegém.

Ha érdeklődünk nem csak az állatok, de az itt élő emberek életmódja iránt is, akkor megismerhetjük a hagyományos helyi halászatot és kertészetet is.

6. Ammonitesz tanösvény – az ősi világ felfedezése

Ha a Villányi bortúrák mellett egy igazi túrára is vágyna, bátran ajánljuk Önöknek a Templom-hegyen vezető Ammonitesz tanösvényt.

Utazzon vissza évmilliókat a történelem előtti időkben, és fedezze fel, miért kapta a tanösvény a nevét éppen ezeknek az ősi állatokról!

A Templom-hegy egyedi, jura, pliocén és pleisztocén kori kövületeiben 27 új állatfajt fedeztek fel az utóbbi több mint 100 évben – ismerje meg őket Ön is!

7. Abaligeti-barlang – kirándulás a hegy szívéhez

Egykor a világ 100 természeti csodájának egyike volt, és nem is véletlenül: az Abaligeti-barlang nem csak látványában, de levegőjében is csodálatosnak számít.

A benne folyó patakok még mind a mai napig folyamatosán formálják belülről, levegője pedig, a benne lévő kalcium-ionoknak köszönhetően kifejezetten jót tesz az allergiás, asztmatikus betegségekben szenvedőknek.

A kiépített főágon vezetés mellett haladhatunk végig, közben pedig megismerhetjük a barlang kialakulásának történetét, és különleges élővilágát.

A hosszú kirándulás után jól fog esni a pihenés

A hosszú kirándulás után jól fog esni a pihenés

A túrák egyik fontos tulajdonsága az elégedettség, amit utána érzünk: a jóleső fáradtság, ami bizonyítja, hogy végre megmozgattuk kicsit magunkat.

Érdemes az ilyen napok után kis pihenéssel és kikapcsolódással megjutalmazni magunkat, ami szállodánk vendégei számára akár azonnal elérhető, amint visszatérnek.

Kényeztető wellness szolgáltatások, masszázsok, szaunák, gőzkabinok, medencék biztosítják az izmok ellazulását, és a teljes feltöltődést.

Tekintse meg kedvezményes ajánlatainkat, majd foglaljon szobát nálunk, és élvezze ki mindazt, amit Harkány környéke és a Baranya Hotel*** nyújtani tud Önnek!

Kérjen visszahívást itt!
Értesítést kérek akciókról, kuponokról hírlevél formájában! Köszönjük előre is a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.