3x3 látnivaló, ami miatt érdemes bejárni a Villányi borvidéket

3x3 látnivaló, ami miatt érdemes bejárni a Villányi borvidéket

Harkány egy tökéletes kiindulópont ahhoz, hogy felfedezhessük a több mint 2100 hektáron elterülő Villányi borvidék minden szépségét.

Az aktív pihenést élvező vendégeink számára most összeállítottunk egy rövid listát arról, hogy miket érdemes feltétlenül megnézni a Harkány környékén annak, aki számára még ismeretlen Magyarország e vadregényes, ámulatba ejtő része.

Hálás dolog egy ilyen anyagot készíteni, hiszen a Villányi borvidék mindenkinek tartogathat felejthetetlen élményeket: a környékünkön végezhető legnépszerűbb tevékenységek alapján összegyűjtöttünk 9 fontos látnivalót:

  • 3-at a borok rajongóinak,
  • 3-at a nagy természetjáróknak,
  • és megint 3-at a kultúra szerelmeseinek.

Kezdjük a listát azzal a hármassal, ami Villány környékét annyira híressé és népszerűvé tette!

1. A Villánykövesdi Műemléki Pincesor

Ha olyan különleges ízekre vágyik, amiket máshol biztosan nem találhat meg, akkor mindenképp el kell látogatnia Villánykövesdre!

Nem csak a turisták, de a fotó- és festőművészek egyik kedvenc célpontja is a villánykövesdi pincesor, Magyarország egyik egészen egyedülálló műemlékegyüttese.

De ahogy mindig, úgy most sem a külső a legfontosabb, hanem a belső: a komoly múltra visszatekintő pincék falai között olyan borok készülnek, amik máshol nem születhetnének meg.

Ha kéne egy helyet mondani, ami tökéletesen átadja az utazónak a „borvidék-élményt”, akkor mindenképp Villánykövesdet ajánlanánk, gyönyörű kilátásával a Fekete-hegyre, különleges boraival, és az 57, szorosan egymás mellé épült borospince egyedi hangulatával.

2. A Batthyány Pince

A Batthyány Pince

Rengeteg borospincét lehet meglátogatni a Villányi borvidéken, de ha csak egyre van idő, akkor az mindenképp a több száz éves múltra visszatekintő Batthyány Pince legyen, vagy másik nevén a „Borkatedrális”.

Nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen 40 méteres hosszúságával és 10 méteres szélességével valóban egy templom méreteivel vetekszik.

Évente több mint 7000 hektoliter különleges minőségű bor készül itt a tölgyfahordókban, amik gyakorlatilag körbeölelik azt a hatalmas teret, ahol egyébként minden évben az Európai Bordalfesztivált is megrendezik (a különleges akusztika miatt nem is lehetne ennél tökéletesebb helyszínt találni erre).

3. A Villányi Bormúzeum

Ha valakit nem csak a borok íze, de a története is érdekel, annak mindenképp el kell látogatnia a Villányi Bormúzeumba, ahol látványos kiállításokon keresztül ismerheti meg a helyi szőlőtermesztés és borászat múltját.

Az egykori borospincében és présházban a fotók mellett eredeti eszközök és gépek sorakoznak, hogy megmutassák, pontosan honnan is indult az a világhírű borászat, ami ma jellemző Villányra.

4. A Templom-hegy

Nem csak gasztronómiai élményekkel lehet gazdagodni a mi kis borvidékünkön: érdemes túracipőt húzni, vagy akár kerékpárra pattanni, és bejárni a környék nevezetességeit!

A Templom-hegy az egyik legnépszerűbb célpont a túrázók körében: egykori kőbányái fontos kőzettani maradványokat rejtenek, amik miatt néhány évtizede a hegy már védettség alatt áll, hogy a jövő generációi is megcsodálhassák a több millió éves állat és növénylenyomatokat.

A hegy tetején található kilátó alig egy óra alatt megközelíthető, így kevésbé gyakorlott túrázók számára is tökéletes lehet az oda vezető Ammonitesz tanösvény bejárása, aminek során megismerkedhetnek az izgalmas helyi állat- és növényvilággal.

5. A Fekete-hegy

A Fekete-hegy

Palkonya gyönyörű kis falvacskájából indulva egészen a Fekete-hegy tetejéig kapaszkodhatunk fel, alig 4 és fél kilométer megtételével.

A túra során helyi picék, halastavak, kápolnák, a természet és persze a lélegzetelállító kilátás szegélyezik majd utunkat, amik mindenképp egyedi élményekkel fogják gazdagítani a nyaralásunkat.

A gyaloglást követően pedig majd a Vylyan teraszon lehet leülni, és élvezni a kiváló borokat és finom fröccsöket, amíg kipihenjük az út fáradalmait.

6. Szársomlyó-hegy

Szársomlyó-hegy

Ha lehunyjuk a szemünket egy pillanatra, és magunk elé képzelünk egy hegyet, akkor valami olyasmit látunk, mint a híres Szársomlyó-hegy.

A szigethegyet gyakorlatilag nem lehet eltéveszteni, nem is véletlenül vált a borvidék egyik fontos jelképévé.

Természeti kincsei egyedülállóak: egyes növényfajtákat egyedül itt találhatunk meg az országban (mint például a mecseki varjúhájat).

Külön szép, hogy a hozzá tartozó legendák még Harkányt is megemlítik: a történet szerint az ördög beleszeretett egy helyi asszony lányába, akit viszont csak akkor kapott volna meg, ha felszántja a hegyet az első kakasszóig – az asszony leleményességének hála végül az ördög nem járt sikerrel, és visszabújt a föld alá, ahonnan kénes víz tört elő: ezt nevezték el a lány után Harkánynak.

7. A Siklósi vár

Egyedülálló a magyar filmtörténet, és egyáltalán a magyar történelem szempontjából a Siklósi vár, ami többek között a Tenkes kapitánya TV sorozatnak köszönheti hírnevét.

A néhány évvel ezelőtt teljesen fel- és megújított vár ma már a legmodernebb látogatóközpontoknak megfelelő lehetőségekkel és programokkal várja vendégeit – érdemes a családi nyaralás útitervébe beiktatni ezt az állomást, ami a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt nyújt majd érdekességeket.

8. A Nagyharsányi Szoborpark

A nemrég említett Szársomlyó-hegy kőbányája rengeteg szobrászművésznek adott anyagot ahhoz, dolgozni tudjon, és ennek köszönhetően egy egészen egyedi szoborpark született meg itt.

Nem a kis-és nagyvárosok közterein megszokott szobrokkal találkozhatunk a parkban, hanem mindazoknak a kísérletezéseknek eredményeivel, amikkel az alkotók igyekeztek megtalálni saját, illetve művészetük határait.

Legalább 200 művész dolgozott már itt az alapítás óta, kezük nyomait pedig érdemes megcsodálni annak, aki a Szársomlyó-hegy árnyékában jár.

9. A Máriagyűdi Kegyhely

A Máriagyűdi Kegyhely

A világhírű zarándokhely a Magyar Zarándokút egyik végpontja: mindazok, akik a 431 km hosszú, az El Caminóra emlékeztető utat végigjárják Esztergomból indulva, végül ide érkeznek meg, hogy megpihenhessenek.

Évente több mint 500.000 ember érkezik ide, hogy megcsodálja a kegytemplomot, vagy a 25-27 itt megrendezett búcsún részt vegyen – Önnek is érdemes legalább egyszer meglátogatnia életében!

És ezek csak a leghíresebbek voltak

Se hely, se idő nem lenne arra, hogy a Villányi borvidék minden szépségét, kincsét, nevezetességét és látnivalóját bemutassuk – mint ahogy felfedezni sem lehet mindent néhány nap alatt.

Rengetegen térnek vissza úgy erre a csodás vidékre, hogy szeretnék még jobban megismerni és felfedezni, mi pedig örömmel fogadjuk őket szállodánkban.

A harkányi Baranya Hotel*** tökéletes szálláshely azoknak, akik szívesen megismernék a környéket közelebbről is: képzelje csak el, ahogy egymást váltják a nagy erdőjáró túrák, és a wellness részlegen vagy a Gyógyfürdőben töltött pihentető órák…

Foglaljon szobát nálunk, és töltsön felejthetetlen napokat a Villányi borvidéken!

Kérjen visszahívást itt!
Értesítést kérek akciókról, kuponokról hírlevél formájában! Köszönjük előre is a bizalmat!
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.